Informatie

 
Hoera!

Zwanger

Hoera, jullie verwachten een kindje!

Een bijzondere tijd breekt aan. Nadat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je je bij ons aanmelden voor zwangerschapsbegeleiding. Als je onder controle bent bij de gynaecoloog, kun je je bij ons aanmelden voor de begeleiding van het kraambed. Je bent dan in de zwangerschap natuurlijk ook van harte welkom om kennis met ons te komen maken op de praktijk.

Wij starten de zwangerschapsbegeleiding altijd met een intake rond 8-9 weken zwangerschap, dit is een afspraak van ongeveer een uur waarin we allerlei vragen hebben over je gezondheid, de gezondheid van je partner en bijzonderheden in de familie. Als voorbereiding kun je een vragenlijst invullen via Zwangerwijzer. Daarnaast geven we uitleg over mogelijke onderzoeken in de zwangerschap (prenatale screening/diagnostiek). Natuurlijk is er ook ruimte om jullie vragen bij ons neer te leggen. We meten de bloeddruk en willen je lengte en gewicht weten. Ook bieden wij in onze praktijk de optie om een vitaliteitsecho te laten maken.

Ik wil me aanmelden

Planning in de zwangerschap

Voor zover er dan wat te plannen valt in je zwangerschap, hier een overzichtje. Het is vooral een hulpmiddel om snel te kunnen zien wat er in een bepaalde zwangerschapsperiode belangrijk is om te doen/regelen/weten.

Positieve zwangerschapstest

Voor je eerste bezoek aan ons

 • Bij ongeveer 8 a 9 weken zwangerschap krijg je van ons een vitaliteitsecho aangeboden bij ons op de praktijk in Enkhuizen.
 • Bij 8 a 9 weken zwangerschap is het intake gesprek bij ons op de praktijk. Je kunt je hierop alvast voorbereiden door het lezen over prenatale screening en eventueel thuis al doornemen van de vragenlijst www.zwangerwijzer.nl

Tussen de 10 en 14 weken zwanger

Tussen de 14 en 18 weken zwanger

Tussen de 18 en 24 weken zwanger

Tussen de 24 en 28 weken zwanger

Tussen de 28 en 32 weken zwanger

Tussen de 32 en 36 weken zwanger

Tussen de 36 en 40 weken zwanger

Tussen de 40 en 42 weken zwanger

 • tussen 40-41 weken bespreken we de opties voor het geval de zwangerschap langer dan 41 weken duurt
 • Extra informatie over de veranderingen van jezelf en de baby in deze periode; Zwangerschapskalender week 40-42

42 weken zwanger

Lees er hier alles over

Prenatale Screening

Wat is Prenatale Screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte informatie te krijgen over de gezondheid van de ongeboren baby, door middel van extra onderzoek(en). Dit noemen we prenatale screening.

Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een baby met down-, edwards- of patausyndroom (hiervoor zijn twee onderzoeken mogelijk; de combinatietest of de NIPT).  Bij deze onderzoeken kunnen ook andere aandoeningen worden gevonden.

Een andere vorm van screening is onderzoek naar neurale-buisdefecten (o.a. open rug en open schedel) door middel van een 20-weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek).  Bij dit  onderzoek kunnen ook andere afwijkingen worden gevonden.

Screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van jullie baby. Maar het kan je ook ongerust maken en jullie voor moeilijke keuzes stellen. Jullie bepalen zelf of je onderzoek(en) wilt en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met de screening of diagnostiek.

Als je overweegt deel te nemen aan of indien je  meer informatie wilt over de screening op down-, edwards- of patausyndroom en/of een 20–weken echo, dan heb je voorafgaande  een uitgebreid (counselings)gesprek met een van ons.

Tijdens dit counselingsgesprek krijg je:

 • informatie over de aandoeningen
 • informatie over de mogelijke onderzoeken
 • informatie over de kosten van de onderzoeken
 • uitleg over de manier waarop de onderzoeken worden uitgevoerd
 • uitleg over de betekenis van de uitslag(en)

De informatie over prenatale screening op deze website is  een  korte samenvatting.

Voor de volledige informatie en voorafgaande aan het counselingsgesprek adviseren wij je de website: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl  te bezoeken.

Combinatietest

De combinatietest bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

 1. Een bloedonderzoek bij de zwangere in de periode van 9 tot 14 weken van de zwangerschap. Het laboratorium onderzoekt het bloed.
 2. Een nekplooimeting met een echo bij het kind in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Alle kinderen hebben een dun vochtlaagje onder de huid in de nek: de nekplooi. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat het kind down-, edwards of patausyndroom heeft.

Meer over de combinatietest:  https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/wat-u-moet-weten-over-de-combinatietest

Hulp bij het kiezen

Hebben jullie behoefte aan ondersteuning bij het maken van de keuze om wel of geen prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom uit te laten uitvoeren? Dan kunnen jullie altijd terecht bij ons, de huisarts of gynaecoloog.

Ook kun je gebruik maken van een digitale keuzehulp: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/bewust-kiezen-screening-op-downsyndroom

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van deze keuzehulp. Deze keuzehulp helpt jullie de mogelijkheden, keuzes en bezwaren af te wegen. https://decisionaid.ohri.ca/docs/das/keuzehulp.pdf

NIPT

Vanaf 1 april 2017 kunnen alle zwangeren in Nederland kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als je meedoet aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby.

Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Meer over NIPT  http://www.meerovernipt.nl

Hulp bij het kiezen

Hebben jullie behoefte aan ondersteuning bij het maken van de keuze om wel of geen prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom uit te laten uitvoeren? Dan kunnen jullie altijd terecht bij ons, de huisarts of gynaecoloog.

Ook kun je gebruik maken van een digitale keuzehulp: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/bewust-kiezen-screening-op-downsyndroom

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van deze keuzehulp. Deze keuzehulp helpt jullie de mogelijkheden, keuzes en bezwaren af te wegen. https://decisionaid.ohri.ca/docs/das/keuzehulp.pdf

20–weken echo

De 20–weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek  (SEO) genoemd.

Hoofddoel van de 20–weken echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt ook uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de 20–weken echo kunnen worden gezien: open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, ontbreken of afwijken van de botten, afwijkingen van armen of benen.

De 20–weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Meer informatie over de 20-weken echo: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/20-wekenecho

Hulp bij het kiezen

Hebben jullie behoefte aan ondersteuning bij het maken van de keuze om wel of geen 20–weken echo te laten uitvoeren? Dan kunnen jullie altijd terecht bij ons, de huisarts of gynaecoloog.

Ook kun je gebruik maken van een digitale keuzehulp: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/keuzehulp-bewust-kiezen/seo

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van deze keuzehulp. Deze keuzehulp helpt jullie de mogelijkheden, keuzes en bezwaren af te wegen. https://decisionaid.ohri.ca/docs/das/keuzehulp.pdf

Zwangerschapscursus

Aanpakken voor aanstaande vaders

Locatie: Diverse plaatsen, maar (nog) niet in de regio.

Aanpakken voor Aanstaande Vaders is een cursus speciaal ontwikkeld voor aanstaande vaders door vader en verloskundige David Borman.
De cursus geeft praktische informatie en tips over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de komst van je kind.

Klik hier voor meer informatie.

Alcoholgebruik > Negen Maanden Niet!

Locatie: Online Cursus

Negen Maanden Niet is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen die alcohol gebruiken. Door deze cursus leer je meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook krijg je advies als je zelfstandig jouw alcoholgebruik wil minderen of stoppen.

Klik hier voor meer informatie.

Alles is Yoga

Locatie: Wijdenes

Zwangerschapsyoga is om je bewust te worden van je lichaam. Hoe je door middel van je ademhaling je kunt ontspannen. Het lichaam weet hoe je moet bevallen. Het is je ratio die de controle wil houden. Oefeningen en tegelijk het adem bewust worden leert je waar je spanningen vast zet.

Klik hier voor meer informatie.

Baby & Co

Locatie: Hoorn

Tijdens de complete cursus van zes bijeenkomsten van anderhalf uur bespreken we jouw zwangerschap, de bevalling, de kraamweek en borstvoeding. Van omgaan met pijn tijdens de bevalling tot het aanleggen van je baby en natuurlijk al jouw eigen vragen: alles komt aan bod!

Klik hier voor meer informatie.

Borstvoedingscursus

Locatie: Enkhuizen, Hoogkarspel

Denk je erover om borstvoeding te gaan geven? In deze La Leche League cursus van drie avonden kom je alles te weten wat je nodig hebt om een goede start te maken en voorbereid je kraamtijd in te gaan.

Klik hier voor meer informatie.

Centrum ‘Met open ogen’

Locatie: Hoorn

 • Cursus ‘Ontspannen bevallen’ (individueel of in groepsverband)
 • Doulabegeleiding (begeleiding voor en tijdens de bevalling)

Klik hier voor meer informatie.

Hypnobirthing Maaike Langedijk

Locatie: Hoorn

Wij zien de geboorte als een natuurlijk proces. Hypnobirthing®-getrainde vrouwen (5×2,5 uur training) streven naar het beheersen van hun lichaam en trainen een goede mindset. Door met rust en vertrouwen de geboorte in te gaan kunnen angst, spanning en onzekerheid het proces minder tot niet belemmeren.

Klik hier voor meer informatie.

Mindful Zwanger & Bevallen

Locatie: GGD, Hoorn

Wanneer je de tijd neemt om mindfulness te leren, kan dat je helpen beter om te gaan met de (onvermijdelijke) stress van zwangerschap en de onzekerheid van het geboorteproces. Met Mindful Zwanger & Bevallen train je namelijk vertrouwen, geduld en kracht. Hoe mooi is dat?

Klik hier voor meer informatie.

Mom in Balance

Locatie: Hoorn, Enkhuizen, Medemblik

Wij geven outdoor trainingen voor zwangeren, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen. De trainingen helpen je sterker te worden en je conditie te verbeteren, maar ze geven je ook energie en een positieve mindset. Precies wat je nodig hebt in de eerste jaren van het moederschap!

Klik hier voor meer informatie.

Sportief & Zwanger

Locatie: Wervershoof & Stede Broec

Onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten volgt je een trainingsprogramma afgestemd op de zwangere vrouw. Door de combinatie van sport en theorie wordt je zo goed mogelijk voorbereid op de bevalling en het herstel erna.

Klik hier voor meer informatie.

Zwanger, gezond en fit, GGD

Locatie: GGD, Diverse locaties

Tijdens je zwangerschap wil je fit/gezond blijven. Wie fit aan de bevalling begint, zal weer sneller herstellen na de bevalling. Bovendien wil je graag weten wat je straks te wachten staat als de bevalling begint en de baby er is. Dit komt aan bod.

Klik hier voor meer informatie.

Zwangerschap met overgewicht

Locatie: Westfriesgasthuis, Hoorn

Speciaal voor zwangeren met een verhoogde BMI (Body Mass Index) bieden wij deze sportieve zwangerschapsbegeleiding. Het doel is het onderhouden en verbeteren van je conditie en de voorbereiding op de bevalling.

Klik hier voor meer informatie.

Zwangerschapszwemmen

Locatie: Enkhuizen

Zwangerschapszwemmen kunt u beschouwen als een aanvulling op de zwangerschapsgymnastiek. Het is een plezierig en gezellig samenzijn waarbij u de gelegenheid krijgt om in alle rust uw conditie op peil te houden of te vergroten en daarbij zoveel mogelijk klachtenvrij te blijven. Er wordt gewerkt aan het uithoudingsvermogen en het versterken van de spieren.

Klik hier voor meer informatie.

ZelfbewustZwanger.nl

Locatie: Online cursus

Zelfbewustzwanger.nl biedt een gratis online video programma dat je 14 weken lang kan volgen. In de video’s wordt op eenvoudige wijze uitgelegd wat er zoal te kiezen is en hoe regie te houden tijdens de bevalling. Zo veel meningen en adviezen van anderen. Best onzekere gevoelens af en toe. Eigen keuzes te maken, want er is zoveel te kiezen.

Klik hier voor meer informatie.

ZwangerschapsYoga

Locatie: Enkhuizen

In de huidige maatschappij zijn we veelal bezig met wat er in ons hoofd omgaat. We zijn als vrouw vaak druk met werk, kinderen, zorgen en sociale activiteiten. We ‘moeten’ en ‘willen’ veel. Wanneer we dan zwanger worden, gaat het drukke leven meestal gewoon door. Daar is niks mis mee, maar je bent wel bezig met het creëren van nieuw leven en dat vergt veel van het lichaam. We moeten dus extra goed voor onszelf zorgen in deze tijd. Yoga tijdens je zwangerschap heeft vele voordelen. Ten eerste zorgt yoga ervoor dat je even helemaal met jezelf bezig bent en je zenuwstelsel en gedachten tot rust kunt brengen. Je doet wat oefeningen voor het lichaam die het lijf soepel en sterk houden en waardoor je aandacht ook echt even in het lichaam is. Hierdoor wordt het rustiger in jezelf. Ook zijn ademoefeningen een belangrijk deel van de yogales. Deze brengen je tot rust, maar bereiden je ook tevens voor op de bevalling. Hoe meer je tijdens de bevalling kunt focussen op je lichaam en ademhaling, hoe beter je lichaam zich kan openen en kan werken om jou kind ter wereld te brengen.

Klik hier voor meer informatie.

Voorlichting(savonden)

Wat gebeurt er veel met je lichaam als je een kindje krijgt! Wij hebben er een hele studie over gevolgd en begrijpen dan zelfs nog lang niet alles, laat staan dat jij het begrijpt?!

Des te belangrijker is om je zo goed mogelijk in te lezen en voor te bereiden op wat je te wachten staat. Dit kun je doen door betrouwbare boeken te lezen over de zwangerschap, bevalling en de periode daarna, maar ook door een zwangerschapscursus te volgen en/of naar een voorlichtingsavond te gaan. Kijk hieronder voor meer informatie.

Thuis lezen

Via www.deverloskundige.nl/tekstpagina/53/folders is een compleet overzicht te vinden van alle folders die officieel zijn uitgebracht met goede en betrouwbare informatie. Kijk hier gerust eens rond, we zullen je ook tijdens de spreekuren af en toe vragen of je hier een folder wilt lezen.

Daarnaast hebben we een kleine selectie boeken op de praktijk die je met toestemming natuurlijk mag lenen om je in te lezen. Ook kun je de moeders uit je omgeving vragen of zij misschien boeken hebben die je kunt lezen of even rond speuren op internet als je zelf graag een boek wilt aanschaffen. Tweedehands is het vaak heel betaalbaar!

[Veilig zwanger, Beatrijs Smulders]
[Veilig bevallen, Beatrijs Smulders]
[De grote geboorte gids, Mariël Croon]
[Gezond zwanger worden | Van kinderwens tot kraambed, Eric Steegers & Anjo Geluk]
[Natuurlijk zwanger, Zita West]
[Voor de geboorte, Peter Tallack]
[De geboortebundel, Daphne Deckers]
[Het negen maanden boek, Gemma Boormans]
[Baby Boom Zwanger Zap Boek, Mariël Croon]
[Geboorteplan werkboek, Mieke Beentjes & Ingeborg Zwolsman]

Voor (aanstaande) vaders
[Baby management voor mannen, Henk Hanssen] also in English: [Baby management for men]
[Aanpakken voor aanstaande vaders, David Borman]

Voorlichtingsavond bevalling

Een gratis bijeenkomst waarin Ellen of Petra informatie en weetjes met jullie deelt omtrent de bevalling. Van de plaats van bevallen, wat jullie kunnen verwachten, wanneer jullie ons moeten bellen, hoe jullie je kunnen voorbereiden, hoe je om kunt gaan met de bevallingspijn en alles wat jullie maar nog meer willen weten!

Kosten/deelname: GRATIS

Locatie: Wijkcentrum en eetcafé ‘De Bonte Veer’

Zie voor data en tijden (avond van 19:30 tot 20:30 uur) de website van de GGD of volg ons via Facebook waarin de avonden via Evenementen worden aangegeven. Via de website van de GGD kun je je ook opgeven voor de voorlichtingsavond (ook al is het gratis, we willen wel graag weten hoeveel personen we ongeveer kunnen verwachten). We raden jullie aan om samen te komen!

Voorlichtingsavond borstvoeding

Lactatiekundige en verloskundige Mieke vertelt jullie alle do’s en dont’s over borstvoeding in deze gratis bijeenkomst. Iedereen is welkom, zwangeren, partners, ervaren moeders, maar ook zij die twijfelt over het wel of niet geven van borstvoeding. Laat je goed informeren en kom naar onze voorlichtingsavond!

Kosten/deelname: GRATIS

Locatie: Wijkcentrum en eetcafé ‘De Bonte Veer’

Zie voor data en tijden (avond van 19:30 tot 20:30 uur) de website van de GGD of volg ons via Facebook waarin de avonden via Evenementen worden aangegeven. Via de website van de GGD kun je je ook opgeven voor de voorlichtingsavond (ook al is het gratis, we willen wel graag weten hoeveel personen we ongeveer kunnen verwachten). We raden jullie aan om samen te komen!

Bevallen in het Centrum voor Geboortezorg Westfriesgasthuis

Wij raden aan om niet enkel naar de voorlichtingsavond over de bevalling in het Westfriesgasthuis te gaan. Deze kun je als aanvulling zien naast onze voorlichtingsavond over de bevalling.

Met deze voorlichtingsbijeenkomst krijg je informatie over het verloop van de bevalling en het kraambed in het Centrum voor Geboortezorg. De voorlichting wordt eenmaal in de drie weken gehouden en geleid door een verloskundige en verpleegkundige. Bij deze avond kun je (wanneer het niet te druk is op de afdeling) ook alvast een kijkje nemen op de kraamsuites.

Kosten/deelname: GRATIS

Locatie: Personeelsrestaurant van het Westfriesgasthuis

Zie voor data en tijden (avond van 20:00 tot 21:30 uur) de website.

42 weken zwanger

In deze huidige tijd zijn er maar weinig dingen die niet gepland zijn op een gegeven dag en tijd. We plannen ons suf. Zwangerschap en bevalling zijn daarentegen twee dingen die zich niet laten plannen, het is natuur en de natuur laat zich niet sturen. De natuur trekt haar eigen plan.

Geduldig kijken en wachten, dat is niet iets wat we gewend zijn om te doen en daarom zo moeilijk. Onze gewoonte is om de appel van de boom te plukken en niet geduldig te wachten tot hij rijp genoeg is en er zelf vanaf valt.

De uitgerekende datum, je hebt er zo naar toe geleefd (en de hele wereld met jou) en nu is dat aller knapste kindje er nog niet! Er is zelfs nog geen enkel teken van… Wat ga je dan doen?

Je staat op, kleed je aan (nog steeds geen baby), doet boodschappen (nee nog geen baby) en gaat uiteindelijk naar bed (hopende dat je vannacht wakker wordt van de weeën). De volgende ochtend sta je op: NOG STEEDS GEEN BABY! Je familie en vrienden bellen niet meer (voor het geval je aan het bevallen bent) en jij wilt hun niet meer bellen omdat je dan steeds moet herhalen: “Nee, NOG STEEDS GEEN BABY!”. Ook je vriezer zit al vol met cake om aan de visite uit te delen na de bevalling en ingevroren maaltijden (je moet toch wat doen). Nee, we begrijpen heel goed, het is niet makkelijk.

Overlopen

Een normale zwangerschapsduur is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In de volksmond wordt veel gesproken over ‘overlopen’ of ‘over tijd zijn’. In de medische term heet dit serotiniteit of een overdragen zwangerschap. Maar deze termen worden vaak ten onrechte gebruikt. Een serotiene zwangerschap is namelijk pas vanaf 42 weken zwangerschap. In Nederland worden de meeste zwangerschappen ingeleid voor 42 weken dus in Nederland bestaat eigenlijk geen ‘overlopen’ of ‘over tijd zijn’ meer. Veel vrouwen (en hun omgeving!) worden onrustig na de uitgerekende datum en richting de 42 weken, maar dit is nergens voor nodig. Probeer die uitgerekende datum dus los te laten en toe te leven naar de datum van 42 weken zwangerschap, dan kan het altijd maar mee vallen! Belangrijk is dat je blijft vertrouwen op het kindje en je eigen lichaam dat de bevalling zich aandient als je kindje dit aangeeft (want het schijnt dat die het regelt!). Heb je dit vertrouwen? Zo nee, waarom niet? Probeer dit voor jezelf op te schrijven en hier een oplossing voor te vinden (wanneer nodig samen met ons).

Strippen en inleiding

Vanaf 41 weken mag je in onze regio kiezen of je wilt worden ingeleid. Wij zullen hiervan de voor- en nadelen vanaf 40 weken met je bespreken tijdens het spreekuur. Er is in onze regio de strikte afspraak dat zonder medische redenen voor een inleiding, deze niet eerder gepland wordt dan 41 weken. Eventueel kan er vanaf 41 weken gestript worden, strippen is het losmaken van de vliezen van het onderste stuk van je baarmoeder. Strippen kunnen we doen om proberen een inleiding te voorkomen. Strippen kan alleen als de baarmoedermond een stukje open is. Door strippen komen hormonen vrij die de baarmoedermond soepeler kunnen maken en weeënactiviteit kunnen stimuleren, dit is niet altijd het geval. Ook de voor- en nadelen van het strippen worden met je besproken tijdens het spreekuur, het is natuurlijk niet verplicht.

Een inleiding vanwege serotiniteit (het naderen van 42 weken zwangerschap) zal in principe plaats vinden in het Westfriesgasthuis. Deze inleiding zal worden opgestart door middel van het breken van de vliezen (als er voldoende ontsluiting is) en het daarop geven van kunstmatige weeënopwekkers. Wanneer er nog niet voldoende ontsluiting is om de vliezen te breken zal deze ontsluiting gemaakt worden met behulp van een ballonnetje welke de baarmoedermond oprekt. Hoe de inleiding verder in zijn werk gaat kunnen we je ook meer over vertellen op het spreekuur of is te lezen in deze folder.