Menu

Informatie

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk | Kinkhoestvaccinatie en zwangerschap
3184
post-template-default,single,single-post,postid-3184,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Kinkhoestvaccinatie en zwangerschap

Kinkhoestvaccinatie en zwangerschap

Onderstaande informatie is afkomstig van het RIVM. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM is een betrouwbare bron als het gaat om infectieziektes en zwangerschap, zij kwamen recent met dit nieuws. Een poster en flyers zijn ook te vinden in onze wachtkamer.

Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je je kindje meteen vanaf de geboorte beschermen.

Meer weten? Ga naar www. rivm.nl/kinkhoestprik-zwanger.

Wat is kinkhoest? Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan ernstige hoestbuien veroorzaken. De hoestklachten kunnen maanden aanhouden en zo heftig zijn dat je ervan moet braken.

Jonge baby’s Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof. Jaar lijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte.

Vaccinatie Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Tijdens de zwangerschap Hoe kun je je baby toch meteen beschermen tegen kinkhoest? Door je tijdens het 3e trimester van je zwangerschap te laten vaccineren. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Je baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Is het veilig? Deze vaccinatie is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten krijgen zwangere vrouwen deze prik al veel langer.  Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Waar verkrijgbaar? Je kan de vaccinatie krijgen bij de huisarts of GGD. Deze moet je wel zelf betalen en kost tussen de 25 en 65 euro. Klik op deze link voor het maken van een afspraak bij de GGD voor deze vaccinatie.