Menu

Informatie

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk | Waarom heeft ons logo de uil?
2997
post-template-default,single,single-post,postid-2997,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Waarom heeft ons logo de uil?

Waarom heeft ons logo de uil?

Ik wist dat Saskia al lang de uil in haar logo verwerkte. Daarom ook de vraag aan oud collega Saskia waarom dit symbool in het logo verwerkt is. Hierbij de uitleg!

De uil is symbool van de wijsheid en tevens de verschijningsvorm van Athene, de Griekse godin van de wijsheid. De uil als verschijningsvorm van Athene, godin van de wijsheid, wijze vrouw = vroedvrouw. Daar ligt de link met het logo!

Vroedvrouw (als leenvertaling van Frans sage-femme): één van de oudste beroepen ter wereld. Kinderen helpen geboren te worden is immers van alle tijden. Van oudsher worden vrouwen in hun zwangerschap, tijdens de baring en in het kraambed geholpen door andere vrouwen. Eeuwenlang verzamelden buurvrouwen, vriendinnen, moeders, zussen… zich op hét moment rond de bevallen(de) vrouw. Tussen al deze vrouwen was ook de vroedvrouw: de vroede/wijze vrouw met ervaring en kennis van zaken, al dan niet geassisteerd door haar helpsters of aspirant-vroedvrouwen.

In Nederland concurreert vroedvrouw sinds de twintigste eeuw met de naam verloskundige, wat sinds 1978 de enige in de wet genoemde, en daardoor inmiddels algemeen gebruikte naam voor dit beroep is. Meer naar het westen hecht men echter nog sterk aan de oude naam. In België is vroedvrouw nog steeds de gewone benaming voor dit beroep.