Prenatale Screening
Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte informatie te krijgen over de gezondheid van de ongeboren baby, door middel van extra onderzoek(en). Dit noemen we prenatale screening.
Zo kun je onderzoek laten doen naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom (de NIPT). Een andere vorm van screening is onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (de 13 wekenecho en de 20 wekenecho).
Screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van jullie baby. Maar het kan je ook ongerust maken en jullie voor moeilijke keuzes stellen. Jullie bepalen zelf of je onderzoek(en) wilt en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met de screening of diagnostiek.
Als je overweegt deel te nemen aan of indien je meer informatie wilt over de screening op down-, edwards- of patausyndroom en/of een 13 en/of 20 wekenecho, dan heb je voorafgaande een uitgebreid (counselings)gesprek met een van ons. Tijdens dit counselingsgesprek krijg je:
- Informatie over de aandoeningen die onderzocht kunnen worden.
- Informatie over de mogelijke onderzoeken.
- Uitleg over de manier waarop de onderzoeken worden uitgevoerd.
- Uitleg over de betekenis van de uitslag(en).
- Hulp bij het maken van de keuze voor het wel of niet uitvoeren van de verschillende onderzoeken op basis van jullie eigen normen en waarden (ter voorbereiding kun je Meer informatie over de NIPT kun je hier ook een keuzehulp invullen.
Voor de volledige informatie en voorafgaande aan het counselingsgesprek adviseren wij je de website van PNS te bezoeken.
Nipt (Niet Invasieve Prenatale Test)
De NIPT is een risicoloze bloedtest. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wel of niet wilt. In het bloed van de zwangere vrouw wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn of je kind down-, edwards-, of patausyndroom heeft.
- Downsyndroom: mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de één is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.
- Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.
- Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. De uitslag van de NIPT duurt ongeveer 10 werkdagen en geeft geen zekerheid. Eventueel vervolgonderzoek kan dit wel met zekerheid zeggen.
- Meer informatie over de NIPT kun je hier vinden of bekijk de video.
13 wekenecho (ETSEO - Eerste trimester Structureel Echoscoposch Onderzoek)
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wel of niet wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.
Je kunt de 13 wekenecho doen tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Je krijgt bij de echo meteen de uitslag. Bij 95 van de 100 vrouwen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking en is er geen vervolgonderzoek nodig. De 13 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Bij 5 op de 100 vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek. De 13 wekenecho brengt geen kosten met zich mee, wel moet je mee doen aan een wetenschappelijk studie als je gebruik wilt maken van de echo.
Meer informatie over de 13 wekenecho vind je hier
20 wekenecho (TTSEO - Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek)
De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wel of niet wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 20 wekenecho lijkt veel op de 13 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.
Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn: open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, ontbreken of afwijken van de botten, afwijkingen van armen of benen. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Je kunt de 20 wekenecho doen van week 18 tot week 21 van de zwangerschap. Je krijgt bij de echo meteen de uitslag. Bij 95 van de 100 vrouwen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking en is er geen vervolgonderzoek nodig. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Bij 5 op de 100 vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek. De 20 weken echo brengt geen kosten met zich mee.
Meer informatie over de 20 wekenecho vind je hier