Menu

Informatie

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk | BLOG // De nulnorm als uitgangspunt, één glaasje alcohol kan toch wel?
3328
post-template-default,single,single-post,postid-3328,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

BLOG // De nulnorm als uitgangspunt, één glaasje alcohol kan toch wel?

BLOG // De nulnorm als uitgangspunt, één glaasje alcohol kan toch wel?

Hoe kwetsbaar en afhankelijk is een ongeboren kind. Elk kind verdient het om beschermd te worden tegen onnodige ziekte, pijn en verdriet. Elk kind verdient een goede start en elk kind moet de kans krijgen om het beste uit zichzelf te halen.

Wist je dat wereldwijd 20 procent van de zwangere vrouwen alcohol drinkt? In Nederland ligt dit percentage naar schatting tussen de 35 en 50 procent. Zwangere vrouwen die blijven doordrinken, drinken gemiddeld 1 à 2 glazen per week.

Ik ben aan het opruimen (en nu dus niet meer: iets met ontwijkend gedrag?) en vind een boek over FAS op mijn boekenplank in mijn werkkamer. FAS is het Foetaal Alcohol Syndroom. Ik lees dat 77% van de zwangere vrouwen niet eens weet wat FAS is, ik hoop daar met dit bericht verandering in te brengen. Wanneer kinderen in de zwangerschap blootgesteld worden aan alcohol kunnen er tekortkomingen ontstaan, zowel op mentaal als fysiek gebied. De diagnose FAS wordt gegeven als er op 3 terreinen afwijkingen bestaan: vertraagde groei, gezichtsafwijkingen en neurologische(hersen)afwijkingen.

In alle stadia van de zwangerschap is alcohol schadelijk, veel vrouwen drinken nog op het moment dat ze al zwanger zijn maar dat nog niet weten. Vaak is er dan het excuus dat de placenta nog niet aangelegd is, maar dit maakt niets uit. Alcohol komt in al het lichaamsvocht van de zwangere vrouw en dus ook in de dooierzak waar de baby in het begin ‘eten’ uit krijgt. Maar ook als de placenta is gevormd (zo rond de 10e week van de zwangerschap) biedt deze geen bescherming tegen alcohol: de placenta laat alcohol door en zo komt alcohol in het vruchtwater. Het alcoholpromillage in het bloed van de foetus wordt even hoog als dat van de moeder, maar de foetus kan de alcohol niet zelf afbreken omdat de lever nog niet voldoende functioneert. Daardoor duurt het veel langer voordat de alcohol uit het bloed van de baby vandaan is.

Alcoholgebruik in de zwangerschap kan leiden tot een miskraam, groeiachterstand, gezichtsafwijkingen en misvormingen aan hart, armen, ogen, benen, tanden, gehemelte, geslachtsorganen en oren. Maar ook een verstoring in de aanleg van het centraal zenuwstelsel en een afwijkende ontwikkeling van de hersenen. Op hersenscans van kinderen met alcoholschade is het effect vaak duidelijk te zien: er zijn minder hersenplooien dan normaal en het hersenoppervlak is gladder. Bij kinderen komt dit tot uiting in groeistoornissen en een trage ontwikkeling van denkvermogen. Het kan zich vertalen in leer- en gedragsproblemen, ook hyperactiviteit en autistisch gedrag zijn kenmerkend. Op latere leeftijd kan het zich uitten in sociale problemen, hoger risico op alcoholisme en psychische problemen als depressie.

Helaas heeft onderzoek nog geen veilige en duidelijke ondergrens aangetoond en is niet duidelijke welke factoren op welk moment voor welke vrouw en haar ongeboren kind bepalen wat het effect van alcoholgebruik is. Daarom is niet drinken het enige veilige advies voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.

FAS-project film: https://www.youtube.com/watch?v=XpbSBv5P_po