Menu

Informatie

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk | Anticonceptie
3014
page-template,page-template-full_screen,page-template-full_screen-php,page,page-id-3014,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 
Bescherm jezelf

Anticonceptie

Anticonceptie

an·ti·con·cep·tie: het verhinderen van de bevruchting
Bron: Van Dale Woordenboek

Zwangerschappen zijn niet altijd gepland, dit is altijd al zo geweest en zal denk ik ook altijd zo blijven. Toch zou het wel fijn zijn als je bewust voor een zwangerschap kunt kiezen op een moment dat het in jou/jullie levens past. Wil je informatie rondom het gebruik van anticonceptie of wil je een spiraaltje laten plaatsen? Je kunt bij ons terecht, ook als je niet bekend bent in onze praktijk/nog niet eerder zwanger bent geweest.

Verloskundigen en anticonceptie?

Vaak is de oorzaak van een ongeplande zwangerschap het niet (goed) gebruiken van anticonceptie. Dit heeft vele oorzaken. Het is niet altijd een onderwerp om gemakkelijk over te praten, daardoor is er vaak geen goede voorlichting. Daarnaast is het goed gebruiken van anticonceptie door goed te weten hoe het werkt ook erg belangrijk. Er gaan zoveel verhalen rond over anticonceptie, bij iedereen zijn de ervaringen anders. Wat is waarheid en wat zijn fabels?

Kortom: anticonceptie is ontzettend persoonlijk. Ieder mens is anders; voor de één werkt iets perfect, bij de ander voor geen meter. Bij een verloskundigenpraktijk aankloppen voor anticonceptie en de voorlichting daaromtrent is iets wat veel mensen niet snel zouden doen. Zij begeleiden toch zwangerschappen?

Niets is minder waar, we zijn geschoold in de voorlichting rondom anticonceptie en doen dit ook al jaren in het kraambed na de bevalling en bij de nacontrole rond zes weken na de bevalling. Per 1 oktober 2015 zijn wij als verloskundige ook bevoegd tot het voorschrijven van anticonceptie en mogen we ook spiralen plaatsen en verwijderen.

Je hoeft hiervoor niet bekend te zijn in onze praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit eerder zwanger bent geweest.

Anticonceptieconsult

Anticonceptie is ontzettend persoonlijk. Ieder lichaam is anders en reageert daarom anders op de verschillende methodes van anticonceptie. Daarnaast heeft iedereen haar (en zijn!) eigen wensen. In een anticonceptieconsult kunnen we bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou/jullie past. We hopen dat je hierna zo goed geïnformeerd bent dat je een goed besluit kunt nemen.

Dit gesprek vindt meestal plaats bij het afsluiten van het kraambed na de bevalling op tijdens de nacontrole ongeveer zes weken na de bevalling. Wil je dit gesprek buiten de zwangerschap om of ben je nog niet zwanger geweest kun je ook een gesprek bij ons plannen, dit kost dan 25 euro voor een gesprek van ongeveer 30 minuten.

Spiraal plaatsen

Ook voor het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje (zowel koperspiraal als hormoonspiraal) kun je bij ons terecht. In deze bijlage is een uitgebreide voorlichting opgenomen over de koperspiraal en de twee verschillende hormoonspiralen (Mirena en Kyleena spiraal). Je kunt in deze voorlichting alles lezen over de werkzame stof, de werking, betrouwbaarheid (Pearl Index), levensduur, verloop eerste maanden na plaatsing, verdere verloop, kosten, borstvoeding, fabels en feiten en niet geschikt bij.

Bij ons omvat de plaatsing 6 stappen:

 1. Telefonisch of per mail het bespreken van de voor- en nadelen spiraal en informatie over de plaatsingsprocedure. Belangrijk is dat de keuze voor een spiraal gemaakt is op basis van juiste informatie en dat de procedure van de plaatsing duidelijk is.
 2. Spiraal ophalen: de aanschaf van de spiraal is voor eigen rekening (check je verzekeringspolis voor vergoedingen).
  • Koperspiraal (merk T-safe) op recept  > het is de bedoeling dat je zelf de spiraal ophaalt bij de apotheek en deze mee neemt naar de plaatsing > 69  euro (recept is via ons te verkrijgen, deze kun je bij de apotheek brengen en daarna de spiraal ophalen).
  • Hormoonspiralen (Mirena en Kyleena) op recept > het is de bedoeling dat je zelf de spiraal ophaalt bij de apotheek en deze mee neemt naar de plaatsing >  ± 140 euro (recept is via ons te verkrijgen, deze kun je bij de apotheek brengen en daarna de spiraal ophalen).
 3. Planning plaatsing bij verloskundige Ellen Zwagerman, de spiraal neem je zelf mee!
 4. Plaatsing bij Verloskundigenpraktijk Enkhuizen-Andijk | Westerstraat 138a| 1601 AN Enkhuizen: de plaatsing kost in 2019 63,53 euro. De kosten worden niet altijd gedekt door de zorgverzekeraar, wil je vooraf weten of de plaatsing vergoedt wordt neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
 5. Controle met echografie direct na plaatsing.
 6. Nacontrole na 6-8 weken: bespreken hoe ervaring met spiraal is, checken of spiraal nog goed zit met een vaginale echo.

Kosten spiraalplaatsing

De kosten van de plaatsing van de spiraal door de verloskundige zijn in 2018 61,11 euro, bij deze kosten is alles inbegrepen behalve de spiraal zelf. Na de plaatsing wordt de declaratie ingediend bij de zorgverzekeraar, dit gaat automatisch. Tot op heden is gebleken dat niet elke zorgverzekeraar bereid is een spiraalplaatsing door een verloskundige te vergoeden (ondanks dat de verloskundige wettelijk bevoegd en bekwaam is sinds 1 oktober 2015). Mocht de declaratie afgewezen worden sturen we achteraf nog een factuur op van de plaatsingskosten van 61,11 euro, deze kun je dan naar ons overmaken. Als je vooraf zeker wilt weten of je de plaatsing vergoed krijgt kun je contact opnemen met je verzekeraar.

 • Indien de plaatsing door een huisarts wordt verricht wordt deze wel altijd vergoed door de zorgverzekeraar (dat komt omdat deze direct kan declareren).
 • Indien de plaatsing door de gynaecoloog wordt verricht zijn de kosten minimaal rond de 400 euro, dit wordt verrekend met uw openstaande eigen risico.

De plaatsingskosten staan los van de aanschaf van het spiraal zelf (koperspiraal 69 euro, hormoonspiraal ±140 euro).

Voorlichtingsvideo

De fabrikant van de koperspiraal (T-safe) heeft een animatie gemaakt voor de zorgverlener hoe een spiraalplaatsing in zijn werk gaat. Er worden ook wat medische termen gebruikt en de voorlichting is dus van toepassing op de koperspiraal (zoals de werkingsduur van 10 jaar! Dit is bij een hormoonspiraal 5 jaar). De procedure van het inbrengen van een koper- en hormoonspiraal gaat hetzelfde en is in deze video inzichtelijk gemaakt. Je kunt deze video hier bekijken als voorbereiding op de plaatsing.

Belangrijke adviezen vòòr de plaatsing

 • Ben je pas bevallen? Plaatsing mag plaats vinden minimaal 12 weken na de bevalling.
 • Menstruatie ten tijde van plaatsing is geen probleem, zelfs een voordeel (doch niet noodzakelijk).
 • Pijnstillers: indien gewenst kun je 30 minuten voor de plaatsing 1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen innemen, aangezien de plaatsing onaangenaam kan zijn. Deze medicatie mag ook genomen worden als je nog borstvoeding geeft. Na de spiraalplaatsing kun je wat bloedverlies hebben en (heftige) menstruatiekrampen. Ook dan mag je pijnstillers gebruiken. Als je borstvoeding geeft, kan dit soms leiden tot wat meer krampen.
 • SOA-test? Het is belangrijk om voor de plaatsing van een spiraaltje in je baarmoeder er zeker van te zijn dat je geen SOA (seksueel overdraagbare aandoening; geslachtziekte) hebt. Tijdens je zwangerschap wordt dit NIET getest met de standaard bloedtest. Het kan alleen getest worden met een vaginale kweek. Je kunt een zelftest op Chamydia, Gonorroe en Trichomonas bestellen via soa-care.nl en thuis de test doen (kost ± 30 euro, wordt verzonden in blanco doosje). De test kan ook door de huisarts worden afgenomen. De test moet minimaal 1,5 week van tevoren worden gedaan, zodat je de uitslag op tijd binnen hebt.

Verwijdering spiraal

 • Verwijdering kan weer plaats vinden bij Verloskundigenpraktijk Enkhuizen-Andijk.
 • Alle spiralen beïnvloeden de natuurlijke hormooncyclus niet, je kunt en mag direct na het verwijderen van een spiraaltje weer zwanger worden.
 • Bij het verwijderen van een spiraal komt soms een kinderwens om de hoek kijken. De spiraalplaatsing kunnen we combineren met adviezen rondom de kinderwens. Dit ‘kinderwensconsult’ wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Diensten en tarieven

Onderstaand een overzicht van onze diensten en tarieven.

Wanneer een rekening bij ons betaald moet worden kan dit alleen per pin.

Dienst Bedrag  Vergoeding
Anticonceptieconsult € 25,00 Bij afsluiten kraambed/nacontrole inbegrepen. De kosten van deze zorg worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar, er is geen garantie dat de kosten vergoed worden.
Plaatsing spiraal € 63,53 (2019) Na de plaatsing wordt de declaratie ingediend bij de zorgverzekeraar, dit gaat automatisch. Tot op heden is gebleken dat niet elke zorgverzekeraar bereid is een spiraalplaatsing door een verloskundige te vergoeden (ondanks dat de verloskundige wettelijk bevoegd en bekwaam is sinds 1 oktober 2015). Mocht de declaratie afgewezen worden sturen we achteraf nog een factuur op van de plaatsingskosten van 63,53 euro, deze kun je dan naar ons overmaken. Als je vooraf zeker wilt weten of je de plaatsing vergoed krijgt kun je contact opnemen met je verzekeraar.
Verwijderen spiraal € 25,00 De kosten van deze zorg worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar, er is geen garantie dat de kosten vergoed worden.
Verwijderen spiraal inclusief kinderwensconsult € 25,00 De kosten van de verwijdering van de spiraal worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar, er is geen garantie dat de kosten vergoed worden. Het kinderwensconsult kost 29,31 (advies korter dan 20 minuten) of 58,62 (20 minuten of langer), deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar (tarieven 2019).
Poging tot verwijderen spiraal € 15,00 De kosten van deze zorg worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar, er is geen garantie dat de kosten vergoed worden.

Wij zijn genoodzaakt € 25,00 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren worden afgezegd of afspraken die niet worden nagekomen.