Menu

Informatie

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk | 41 vs. 42 weken
3336
post-template-default,single,single-post,postid-3336,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

41 vs. 42 weken

41 vs. 42 weken

Zwart-wit worden voor ons gevoel de resultaten van de Zweedse SWEPIS studie gepresenteerd. Onderzoek is altijd alles behalve zwart-wit. Nuanceren, alle voor- en nadelen afwegen, rustig nadenken, niet te snel conclusies trekken en het zorgvuldig afwegen van risico’s. Is dat bij deze nieuwsleuzen gedaan?

 “Zes dode baby’s bij Zweedse studie: eerder opwekken bevalling redt leven” – NOS

“Onderzoek naar langdurige zwangerschappen stopgezet na zes dode baby’s” – AD

“Gynaecologen willen zwangeren sneller inleiden na drama Zweedse studie” – NOS

We kunnen over dit onderwerp heel veel schrijven; de voor ons 3 belangrijkste dingen:

  1. Alles mag, niets moet. Het is onze taak als zorgverleners om jullie JUISTE informatie te geven waardoor jullie je EIGEN weloverwogen KEUZE kunnen maken.
  2. De 6 overleden kindjes in de Zweedse studie zijn bij zwangerschappen langer dan 42 weken. In Nederland bevallen minder vrouwen na 42 weken (1.3%) dan in Finland (4%) terwijl de babysterfte in Finland lager is (deze lagere babysterfte lijkt dus een andere oorzaak te hebben!). Ons beleid in de regio was al dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht rond 41 weken dat ze vanaf 41 weken ingeleid mogen worden, maar dat je ook mag afwachten tot 42 weken. Bij deze keuze is het belangrijk om de mogelijke risico’s voor de baby te bespreken, maar ook de voor- en nadelen van een inleiding. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat een kind gezond is bij de geboorte, maar ook op latere leeftijd. En het is belangrijk dat een vrouw gezond is en goed terug kijkt op de bevalling.
  3. In februari 2019 zijn de resultaten van een grote Nederlandse studie (de INDEX studie: onderzoek naar de effecten van inleiden van de bevalling bij een zwangerschapsduur van 41 weken in plaats van bij 42 weken) bekend geworden en kwam deze conclusie naar voren: “De onderzoekers van de INDEX-studie, KNOV (beroepsvereniging verloskundigen) en NVOG (beroepsvereniging gynaecologen) concluderen dat de resultaten geen aanleiding geven tot de aanbeveling alle zwangere vrouwen in te leiden bij 41 weken. Zij moeten zelf de afweging maken of ze willen kiezen voor afwachten of inleiden.” De beroepsverenigingen zijn gezamenlijk druk bezig om de richtlijn te vernieuwen en een gezamenlijk advies uit te brengen en daarbij een keuzehulp te maken die de zwangeren kan ondersteunen bij het maken van hun keuze.

Een inleiding heeft nadelen. De weeën zijn vaak pijnlijker zodat vrouwen vaker pijnbestrijding nodig hebben; in de Zweedse trial hadden meer vrouwen een ruggenprik. De meeste vrouwen willen een inleiding liever niet; in het Zweedse onderzoek wilden 78% van vrouwen niet meedoen en in de Nederlandse Index studie 59%. Het is dus de vraag of de resultaten van deze studies van toepassing zijn op de hele groep vrouwen die 41 weken zwanger zijn. Langer zwanger zijn dan 41 weken komt bij 15-20% van de zwangerschappen voor. Van alle zwangeren wordt nu 1 op de 5 vrouwen ingeleid, dit aantal zal dus nog enorm gaan toenemen als we alle zwangere vrouwen gaan inleiden bij 41 weken.

Meer dan driekwart van alle sterftes vindt plaats onder vroeggeboren kinderen. Het aantal vroeggeboorten in Nederland is hoog (6.9%) vergeleken met Finland (5.2%). Hier is dus winst te halen. Preventie is hiervoor belangrijk, bijvoorbeeld door vrouwen te helpen om te stoppen met roken en een gezonde leefstijl aan te nemen. Daarnaast leidt begeleiding door een klein team vertrouwde zorgverleners tijdens het hele traject van een kind krijgen tot een kwart minder vroeggeboortes.

Conclusie? Jouw keuze, jouw besluit, jouw lichaam, jouw baby (bij sommige van deze kun je er ook jullie van maken!). Maar wel een keuze op basis van goede informatie, waar we graag met jullie het gesprek over aangaan. Vraag ons maar de oren van ons hoofd, we helpen jullie graag!